Sfinții mărturisitori, lumina credinței în vremuri de încercare

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 5, 2025

După slujba de seară, preoții s-au retras în casa praznicală, unde s-a desfășurat ședința de lucru. Tema întâlnirii, intitulată „Mărturisitori români în secolul al XX-lea”, a fost prezentată de părintele Silviu Chitic-Ciurciun de la Parohia „Înălțarea Domnului” Cimitir. Referatul a fost urmat de dezbaterile moderate de părintele protopop.

Fiecare dintre preoți a avut ocazia să își exprime gândurile și să sublinieze nevoia de a păstra vie memoria celor care au suferit pentru Hristos în temnițele comuniste. 

Pr. Petru-Georgel Chichioacă a început, invocând citatul scriitorului creștin Tertulian: „Sângele martirilor este sămânța creștinilor”. Părintele a vorbit despre jertfa și martirajul creștinilor din primul veac apostolic, aspect regăsit și în viața mărturisitorilor din ultimul secol: „Datoria noastră este de a păstra vie viața și faptele lor, trecerea acestora în rândul sfinților fiind un mod prin care ne putem aduce aminte de aceștia în mod permanent”.

Pr. Ciprian Munteanu a subliniat iubirea jertfelnică a martirilor: „În momentele cele mai grele, de durere și de tortură, aceștia se rugau la Dumnezeu, asemenea Mântuitorului pe Cruce, care se ruga la Tatăl ceresc să nu le socotească păcatul”.

Pr. Daniel Precob a evidențiat faptul că mărturisirea lui Hristos în perioada comunistă nu s-a făcut doar în închisori, ci și în societatea civilă: „Creștinii, prin felul lor de a fi, prin raportarea lor la credință, Biserică și Tradiție, au fost mărturisitori ai Lui Hristos”.

Pr. Ciprian Onea a vorbit despre etimologia cuvântului „martir” – cel care depune mărturie, explicând legătura dintre termenii „martir” și „mărturisitor”: „Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, capitolul 13, versetul 7, spune: «Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința». Cum putem noi astăzi să fim adevărați mărturisitori ai credinței în Hristos?

Pr. Protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a adus în discuție ideea că ideologiile care distrug valorile creștine nu au dispărut complet: „Comunismul nu a plecat, el există sub o altă formă. După căderea blocului comunist, Dan Puric a mers la Mănăstirea Petru Vodă unde a purtat o conversație cu părintele Atanasie, spunând: «Am tăiat capul viperei». Călugărul, însă, s-a întristat zicând: «Acum veninul se va împrăștia în lume». Datoria noastră este să-i pomenim. Noi toți facem parte din aceeași frământătură, purtând în noi o parte din ei”.

La întrebarea privind mărturisitorii care ne sunt la suflet, au fost invocate nume precum: Valeriu Gafencu, Bartolomeu Anania, Iustin Pârvu, Ilarion Argatu, Nil Dorobanțu, Iachint și Chesarie de la Putna, Dimitrie Bejan.

Întâlnirea s-a încheiat cu discuții și cu angajamente din partea părinților de a pune în practică proiecte concrete în parohiile lor pentru a aduce în lumină jertfa mărturisitorilor români din secolul XX. Pintre propunerile discutate au fost :

-tipărirea de icoane ale sfinților canonizați recent și distribuirea lor către credincioși.

-pelerinaje la locurile unde au viețuit și pătimit acești mărturisitori.

-proiecte pentru copii și tineri, incluzând realizarea de referate, eseuri, jurnale, desene și alte lucrări despre viața sfinților mărturisitori.

Părintele protopop a încheiat întâlnirea, mulțumind participanților și subliniind necesitatea de a păstra vie memoria acestor martiri care continuă să fie modele de credință, curaj și iubire și deasemenea importanța de a aduce în fața credincioșilor aceste modele de sfințenie. 

Fiecare generație are datoria de a păstra vie memoria martirilor și de a o transmite mai departe, spre întărirea credinței. Mărturisitorii sunt nu doar trecutul nostru, ci și prezentul și viitorul, iar prin eforturile noastre, lumina lor va continua să lumineze calea generațiilor viitoare. (pr. Ciprian Onea)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri